Zveme vás na odpolední kurz tibetské kuchyně s nejlepším kuchařem Malého Tibetu Jumou Malikem. Naučíte se vařit Momo, Thukpu a slaný čaj. Akce je určená pro kohokoliv, ale Himálajští patroni ji mají jako poděkování za jejich podporu.
| Datum | Začátek | Konec | Místo | Adresa | Cena | |
veřejnost | Patroni | ||||||
Praha | 15. 5. | 17:00 | 21:00 | Ola Kala | Korunní 115, Vinohrady | 2 900 Kč | 1 450 Kč |
Brno | 16. 5. | 16:30 | 21:00 | Kuliner plus | Bohunická cesta 15, 664 48 Moravany | 2 250 Kč | 1 200 kč |
Přihlásit se
Napište email na
info@brontosaurivhimalajich.cz
Kontaktní osoba je
- Jiří Sázel
- Předseda Brontosaurů v Himálajích
- + 420 603 534 730
Po přihlášení vám pošleme podrobné instrukce ke kurzu a instrukce k zaplacení akce převodem.
Malý Tibet a tamní gastro služby
Malý Tibet je poslední místo na světě s nepotlačenou tibetskou kulturou. Proto sem každý rok přijíždí 300 tisíc turistů, což je stejně počet jako počet obyvatel Malého Tibetu. Pod náporem turistů se z hlavního města Leh stalo nejrychleji rozvíjející se město v celé Indii. Množství hotelů a restaurací zde roste jako houby po dešti a my bychom vám rádi zprostředkovali seminář s člověkem, který v tomto prostředí suverénně uspěl.
Nejlepší kuchař Malého Tibetu Juma Malik
Juma Malik provozuje nejlepší restauraci v Malém Tibetu, která každoročně obdrží Certificate of excelence od Trip Advisoru. Každý den mají plno a bez rezervace budete na volné místo dlouho čekat. Dáte si zde typická lokální jídla i výběr jídel z celé Asie. Jídla jsou v porovnání s ostatními restauracemi nejchutnější a jejich cena je zcela běžná – je to vlastně luxusní restaurace za lidové ceny. Aby Juma mohl garantovat kvalitu, nakoupil si vlastní pole, kde si pěstuje potřebné suroviny. Každý večer je v restauraci, sedí u stolu společně s hosty a velmi rád vám vymění jídlo i tehdy, pokud se objednávka zrovna netrefila zrovna do vaší chuti.
Co se bude na semináři vařit
Na semináři tibetské kuchyně se naučíte připravovat
- Momo – knedlíčky z pšeničné mouky připravené na páře, se sýrovou, zeleninovou nebo masovou náplní. Servírují se společně polévkou a řadou dochucujících omáček.
- Thukpa – je zeleninová polévka, s nudlemi a jačím sýrem se šesti variantami podle toho, jak připravíte nudle.
- Slaný čaj – speciální zelený čaj, se solí a jačím máslem, připravený poctivým mícháním ve velkém tubusu.
Čím je tibetská kuchyně unikátní
Kuchyně Malého Tibetu si bravurně poradila s limitovanými možnostmi. Nadmořská výška 3500 m, velmi krátké léto střídá zima s teplotami – 30 °C, která tamní obyvatele odřízne od zbytku světa na 6 měsíců. Nejdůležitější surovinou je tedy ječmen, mléko a skopové nebo jačí maso. Zelenina nebo ovoce jsou čerstvé jenom dva měsíce v roce a místní lidé mají řadu způsobů, jak jej usušit na tuhou zimu. „Bio kvalita“ jejich potravin jim umožňuje dožít se i stovky let nebo zajistit, že neonemocní rakovinou – Malý Tibet je totiž jediné místo na světě bez výskytu rakoviny.
V průběhy zimy se v Malém Tibetu v domech netopí. Ideálním způsobem, jak se zahřát, je vypít horký čaj nebo polévku. Slaný čaj vám navíc dodá tuk a sůl, tolik potřebnou pro náročnou práci ve velké nadmořské výšce. Proto zde lidé pijí třeba i 7 litrů čaje za den. V polévce se zase dá dobře rozpustit sušená zelenina nebo jačí sýr. A když je v létě všeho dostatek, uvaříte si momo, které kombinuje všechny lokální možnosti.
Další podrobnosti o tom, proč Tibeťané vaří tak, jak vaří, vám sdělí Juma v rámci, krátké prezentace na začátku celého kurzu.
Cena akce a sleva pro patrony
V ceně jsou zahrnuty suroviny na vaření.
Himálajští patroni (pravidelní dárci Brontosaurů v Himálajích) mají účast na kurzu pouze za náklady jako poděkování za jejich dary do Malého Tibetu. Patronem se můžete stát klidně před kurzem vaření a absolvovat jej tím za sníženou cenu