Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Kemp před školou je pozitivní průšvih

Před školou se objevil nový kemp. Na fotkách teď škola nevypadá příliš dobře a máme taky silné pochybnosti o tom, kdo bude v kempu chtít bydlet (s tolika dětmi v zádech). Ale jedno pozitivum zde je. Budova kempu s jídelnou a kanceláří je postavena stejnými technologiemi jako naše škola. Jsme rádi, že se námi navržené splynutí moderních a tradičních stavebních technologií šíří vesnicí.

Když jsme přijeli poprvé do Malého Tibetu, přišlo nám škoda, že pod přílivem moderních technologií hodili tamní obyvatele tradiční stavitelství „přes palubu“. Místo unikátní architektury z lokálních materiálů začali tamní vylívat celé budovy z betonu. Společně s vedením školy jsme si stanovili, že nové školní budovy postavíme jinak.

Nakombinovali jsme tradiční stavitelství s moderními možnostmi. Tradiční domy jsou z nepálených hliněných cihel. V kombinaci s ne příliš dobře provedenými základy nebyly domy pevné a jejich stěny praskaly. Pokud se však udělá se tuhé bednění a prosetá hlína se do něj nasype s trochu cementu a pneumaticky se udusá, vzniknou stěny pevné jako beton, levné, prodyšné a akumulující teplo - říká se jim stěny z dusané hlíny.

Dále mají nové školní budovy vytápění, ohřev vody a elektřinu ze solární energie. Stěny i stropy jsou izolovány proti tepelným unikům a nově je taky použito dvojité zasklení. V průběhu zimy je v nich + 15 ℃ (místo běžné nuly) a díky výztuhám proti zemětřesení budovy již odolaly 5,5 silnému zemětřesení.

Našim počátečním záměrem bylo inspirovat tamní obyvatele, jak může vypadat jejich moderní architektura. Tím, že budovu kempu postavili stejně, jako je naše škola, vnímáme jako důkaz, že se to podařilo.

Stává se nám, že nás lidi obviní, že měníme tamní kulturu. To však není pravda. Původní život se mění kvůli vládním dotacím, přítomnosti armády a turismu. Pouze díky turismu si tamní obyvatelé vydělají 3 miliardy korun ročně. Našich 1,2 milionu Kč, kterými ročně přispějeme na rozvoj tamní školy, je v porovnání s turismem bezvýznamná suma. Abychom pomohli místním lidem zachovat to unikátní z jejich kultury, rozhodli jsme se je inspirovat. Jsme rádi, že máme zase další důkaz, že se to daří!

Fotografie: