Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Hokej dal vesničanům novou vizi, co v zimě dělat!

„V zimě zde byli všichni zalezlí doma a remcali na život. Potom se všichni sešli na nějaké oslavě a tam své trápení zapili,“ líčí dosavadní trávení zimy v Mulbekhu ředitel Norboo. „Tento rok se během lednového tréninku začala naše komunita scházet a hlásat, že bychom měli mít pořádné hokejové hřiště. Na konec lednové výuky jsme uspořádali hokejový zápas a pozvaní politici přislíbili, že s pořádným hřištěm pomohou. Moc mě těší, že zástupci naší komunity teď mají novou vizi, co v zimě dělat,“ dodává s úsměvem ředitel.

Místní komunita založila novou neziskovku Winter Ice Hockey Club Mulbekh. Vesničané jí darovali pozemek u řeky, kde nové hřiště bude. Vláda přislíbila stroje, které srovnají povrch a materiál na stavbu hřiště. Naše škola přislíbila, že získá trenéry, kteří přijedou v zimě trénovat.

Stávající hřiště na pozemku školy se rozebere, přesune se k řece a budou na něm trénovat malé děti. Školní studny již totiž nestačí dodávat vodu pro ledovou plochu u školy. Budoucí velké hřiště bude mít pouze malé mantinely nad zemí, které na udusané hlíně udrží vodu. Nicméně bude již mít standartní rozměry a umožní dětem trénovat plnohodnotný hokej. Hlavním důvodem, proč děti nevyhrály finále lokálního turnaje prý bylo, že „trénujeme na malém hřišti“.

Mladíci i děti vyrazili na konci ledna do Kargilu (druhého největšího města Malého Tibetu vzdáleného 40 minut od Mulbekhu) na hokejový turnaj. Mladíci bohužel vypadli hned na začátku, ale děti první zápas suverénně vyhrály 4:1. Po vítězství jim organizátoři oznámili, že to byl pouze přátelský zápas. Na stejné utkání za dva dny se jejich protivníci dobře vybavili – do týmu, který měl být pouze pro děti do 15 let, nastrčili čtyři třicátníky. Ale i tak naši vyhráli 3:2! „Byly to nervy až do posledního momentu,“ popisuje trenér Jakub. „Naši to vyhráli hlavně díky Otsalovi, brankáři, kterého zaškolil Dominik Hašek. Připadalo mi to jako Nagano,“ směje se Jakub. Bohužel finále už děti prohrály a jako důvod si vyhodnotily již zmíněné „protivníci uměli hrát lépe na velkém hřišti“.

Zápas našich dětí v Kargilu viděli tamní politici i hokejoví náboráři a rozhodli se ocenit Dominikem Haškem trénovaného brankáře Otsala jednorázovým finančním darem 10 000 INR = 3300 Kč. Mezi mladíky se jim zalíbil útočník Tsewang Yangjor, kterého vybrali rovnou do hokejové reprezentace Malého Tibetu. V polovině února pak letěl na mistrovství Indie ve Šrinagaru, kde se jeho tým také dostal do semifinále. „To jsou úžasné výsledky na to, že jsme s hokejem začali teprve minulý rok,“ hodnotí ředitel školy Norboo.

Náš původní plán byl podporovat hokej postupně. Chtěli jsme mít kontrolu, že tamní mají o hokej zájem a že je neválcuje naše inciativa. Založení vlastní neziskovky, darování půdy od tamní komunity a získání vlády pro stavbu velkého hřiště jsou pro nás nečekané a pozitivní projevy zapojení komunity a další důkaz, že o hokej stojí. Jsme si čím dál tím více jisti, že naše vize poslat děti na mezinárodní hokejový turnaj je na dosah ruky. Pokud se velké hřiště u řeku osvědčí, rádi bychom pomohli tamním postavit stadion s chlazením a stíněním. Ten jim umožní trénovat více měsíců v roce (než pouze aktuální leden) a dá jim obrovský potenciál k rozvoji jejich dovedností. Dáme vám vědět, až budeme se stavbou stadionu potřebovat pomoci!

Fotografie: