Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Iva Bittová navštívila Malý Tibet

Iva Bittová navštívila Malý Tibet. V průběhu pobytu zazpívala Dalajlámovi a seznámila se v nomádským hudebníkem Ančukem. Společně natrénované písničky hráli u ohně ostatním nomádům i veřejnosti na koncertu v hlavním městě.

Iva zazpívala Dalajlámovi moravskou lidovou písničku Ej Lásko Lásko při příležitosti jeho návštěvy v naší škole. „Těšilo mě, jak Dalajláma naslouchal mému zpěvu a hře a cítila jsem s ním vzájemné propojení“, komentuje Iva zážitek z vystoupení. „Velmi si vážím vašeho zesnulého prezidenta Václava Havla. Hned po skončení okupace mě pozval na návštěvu a začali jsme být přátelé“, vzpomíná na vzájemné propojení Dalajláma. „Václav Havel chodil na moje koncerty již v dobách, kdy ještě nebyl prezident … k padesátinám jsem od něj dostala 50 růží“, dodává Iva. Video zde.

Dále navštívila Iva Bittová rodné místo nomáda Ančuka. Nomády našla na místě zvaném Snaghta ve výšce 4700 m. Společně si večer u ohně zazpívali a zatancovali a vzájemně se inspirovali.

Současní nomádi mají 5 míst kde se v průběhu léta žijí. Většinou zde přebývají 20 dnů, dokud kozy nespasou okolí louky. Potom se zase přesunou na další místo díky stádům jaků, kterým naloží na hřeb své stany.

Jejich stany jsou ušity z jačí vlny. Jejich polovina je zakopána do země. Stany mají takový tvar, že odráží vítr. Uvnitř stanu je velmi příjemně i tehdy pokud je venku spalující žár nebo zima. Stany jsou také nepromokavé.

Každá rodina má 500 až 1000 koz. Ty jim dávají mléko a jedou za rok jim vyčešou jemnou vlnu ze srsti, které se říká pašmína. Z té se potom vyrábí šály nebývale teplé a hebké.

Život nomádů je velmi těžký. Dva měsíce v roce jsou pro ně pohodové. Zbytek roku musejí čelit velmi nízkým teplotám. Před 25 lety žilo v oblasti Chantan 110 rodin. Již 90 z nich migrovalo do hlavního města Leh za pohodovějším životem a pouze 17 jich stále zůstává na náhorních plošinách. Video zde.

z nomádské oblasti jela Iva Bittová do hlavního města Malého Tibetu. Společně s Ančukem se potkala s dalšími umělci a uspořádali koncert. Po koncertu se Iva vypravila zpět domů do New Yourk-u a začíná se těšit na listopadové koncerty. Video z koncertu můžete vidět zde.

„Ančuk mi bude chybět“ říká Iva v průběhu jejího odjezdu z Malého Tibetu. „Má velmi unikátní hlas i hudební projev. Podobného hudebníka je velmi obtížné potkat a jsem moc rád že mi jej Brontosauři v Himálajích pomohli vybrat. Taky mi přišlo, že jsme z těch 14 dnů zde vytěžili maximum a vše bylo perfektně zorganizováno“ dodává Iva.

Závěrečný koncert byl jammovacím setkáním Ivy, Ančuka a mladých a moderních hudebníků z Lehu – konkrétně kytarista Tsewang Phunchok a bubeník Mutup. Taky se přidal Noe Dinnerstein – američan, který posledních 20 let studuje hudbu Malého Tibetu. Koncert byl v neziskovce LAMO sídlící přímo pod palácem v Lehu. Na koncert přišlo kolem 40 lidí a víc už by se stejně nevešlo :-).

Iva zahrála sólově, následně společně s Ančukem předvedli aktuální podobu jejich koncertu a potom se všichni společně pustili to vzájemného hudebního improvizování.

Děkujeme spoluorganizátorům akce o.s. Surya a taky partnerům CK Livingstone, ČVUT Praha, Českému velvyslanectví v Praze, reklamce Be Lucky a fotografce Nikol Hájkové za společnou práci na dobré věci :-). Pokud se těšíte, pozvěte na akci vaše známé!

 

 

Fotografie: