Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Zprávy z hokejové fronty - Radek Vobr

Máme za sebou první tři dny na bruslích. První den po příjezdu to vůbec nevypadalo, že by se zde dalo bruslit. Pole zorané, hadice zamrzlá a na hřišti sníh politý vodou. Hrby na hřišti připomínaly hory naproti. Nakonec se nám na Silvestra po třech hodinách s krumpáčem, lopatou a ohnutou železnou tyčí podařilo hřiště trochu srovnat. Pak jsme to zametli a nalili první tři vrstvy vody. Každý další den jsme přidali další dvě vrstvy a dnes už to protější hory nepřipomíná, ale ráno se zde krásně protější kopce zrcadlí.

Výstroje sedí skvěle a výběr chráničů byl optimální. Nové brusle jsme první den nabrousili. Po oficiálním otevření stadionu:„The first January 2018 is the historical moment for …“, prostě nádherná řeč předsedy Lamdon Society a po slavnostním vhození tří puků na ledovou plochu zakládajícími členy zdejší školy, vypuklo první hromadné seznámení dětí s ledovou plochou.

Odpoledne jsme zahájili první oficiální trénink bruslení. Skupina děvčat je jedenáctičlenná a skupina kluků patnáctičlenná. Bruslařské dovednosti se postupně zlepšují, u některých dětí samozřejmě rychleji, u některých pomaleji, ale nadšení pro věc nechybí nikomu. O úspěšnosti našich tréninkových metod svědčí zvyšující se počet mnichů i dalších obyvatel Mulbekhu, kteří odpolední tréninky chodí pravidelně sledovat. Aktivní diváky, kteří mají zájem o hru, pravidelně po skončení výuky zapojujeme do mezistátních utkání „Indie – ČR“.

Po týdnu fungování na ledě můžeme shrnout, že dovednosti dětí se výrazně zlepšily. Přešli jsme na jízdu vzad a postupně zlepšovali obratnost pomocí hry shinty, kdy děti hráli ringo kroužkem a obrácenou hokejkou na dvě branky. Koncem týdne se nám na podruhé podařilo nalajnovat hřiště. První pokus byl proveden syntetickou barvou, která bohužel nezaschla při -26 stupních (kdo by to byl čekal) a druhý den vylezla i přes 4 vrstvy ledu ven. Další den jsme hřistě nalajnovali vodě rozpustnou barvou, která spíše než že by zaschla, tak rovnou na ledě zmrzla a tudíž se následně při polití nerozpíjela. Nakonec domácí pokropili hřiště celkem 7 vrstvami ledu a výsledek je naprosto skvělý (práce do půl třetí se rozhodně vyplatila). Nedělní den jsme si zpříjemnili výletem na Mulbekh čuron (hot springs), které v zimě zase až tak teplé nejsou a při cestě zpět jsme vylezli na Mulbekh gompa.

Druhý týden se všichni na bruslích výrazně zlepšili. Proto jsme mohli začít trénovat práci s pukem a mohli jsme začít hrát konečně hokej. Dopoledne jsme i nadále věnovali cvičením a odpoledne jsme více hráli. Poslední den kurzu, v sobotu jsme uspořádali závody v short tracku a turnaj v hokeji. Všechny židle byly obsazeny diváckým publikem, které si zejména hokejový turnaj, okořeněný skvělým komentátorským výkonem Mr. Norboo a Mr. Chamby, dokonale užívalo. Na závěr sobotního dopoledne proběhl oficiální zápas mezi místními hokejovými nadšenci a týmem dobrovolníků. Dvouciferný výsledek pro hosty na zábavě nic nezkazil.

Druhá skupina naskočila do výuky opět v pondělí. Jsou to děti starší, které nejsou všechny z této školy. Máme tu i dva starší kluky – islámského vyznání, kteří absolvují pouze tréninky na ledě a výuku IT, ale nebydlí zde s námi, ani s námi nejí. Kluci postupují velmi rychle a spíše než s odrazem, mají problémy s rovnováhou. V neděli jsme navštívili hřiště v Kargilu a potkali jsme tam kanadského trenéra Carla Watterse . Hřiště zde má regulérní hokejové rozměry a je kropeno z řeky. Bohužel stále ještě zde nemají zvládnutou technologii barvení čar. Místní děti mají pouze týdenní kurzy a jejich vybavení je mnohem horší než u našich dětí. Většina dětí zde má pouze brusle. Možná proto se ve čtvrtek u nás objevil na inspekci Mr. Carl. Naše hřiště i vybavení dětí se mu líbilo a dokonce vzal jednu tréninkovou jednotku s holkama. Byl nadšený, jak děti po deseti dnech umí bruslit a trénink oživil kanadskými tréninkovými postupy. Další zajímavou informací kterou přivezl bylo, že do Lehu přivezli Hiley Wickenheiserová a Andrew Ference 73 „bags of hockey equipment“ a dvanáct sledge hokejových sáněk. Takže v letošním roce zdejší region v hokejovém umu určitě výrazně pokročí.

Poslední týden našeho působení jsme zakončili turnajem pro děti a závody v short tracku. Nejdříve hráli holky s ringo kroužkem. S výsledkem 8:8. Pak nastoupili kluci a hráli hokej opět s výsledkem 8:8. Druhou půlku odehrály holky s pukem s výsledkem 1:0. Pak odehráli druhou půlku i kluci a po nich opět proběhlo mezistátní utkání na 2x5 minut mezi domácí Indií a ČR. Domácí v nových dresech ovládli začátek utkání. Ve druhé polovině se nám podařilo vyrovnat a tak následovalo prodloužení s pravidlem zlatého gólu. Nikdo nečekal, že po vteřinách bude po boji. Domácí vsítili branku a dočkali se svého prvního historického vítězství. Na závěr si přišli ještě zahrát děti z prvního kurzu.

Fotografie: