Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Prázdninové dobrovolnictví 2017

Druhý a třetí týden v červenci proběhl desátý ročník prázdninového dobrovolnictví v naší škole. Skupina 24 dobrovolníků vyučovala děti a stavěla hokejové hřiště.

Tento rok se děti měli děti poprvé výuku moderního tance. Jedna studentka prohlásila „že na zemi ještě netancovali, že všechny tance mají ve stoje. Je dobré že máme nově opravenou halu od prázdninových dobrovolníků z předchozího roku jinak bych si na zemi tancovat nemohli“. V rámci hodin první pomoci se děti dozvěděly, jak zakročit při různých zdravotních komplikacích. Vyšší ročníky měli spoustu divadla v rámci hodin improvizačního divadla, ale taky při trénování interpretace divadelní hry Romeo a Julie v Malém Tibetu „Na začátku jsme měli obavy, jestli tamní komunita a děti přijme scénu vyznání lásky. Nicméně děti prohlásili, že jim scéna nevadí, a tak se na závěrečném představení poprvé odehrála milostná scéna v rámci divadla přímo před rodiči“ Vysvětluje dobrovolnice Ilona „dokonce hodlám tvrdit, že místní děti jsou mnohem smělejší než ty naše české“ dodává. „Ty hodiny Science by měli vidět na všech okolích školách“ prohlásil zástupce ředitele Chamba, když viděl projekt MishMash of Science, který si připravili dobrovolnice Klára a Lenka. V rámci deseti hodin vytvořili experimenty z biologie, fyziky a chemie. Děti si taky vyzkoušeli všechny možné sporty, typické české hry, naučili se zpívat naučnou píseň od nohavici Pijte vodu a vypravili se dobrodružnou cestu do Prahy.

Dobrovolníci taky pomohli škole iniciovat výuku hokeje. Ve svých batozích převezli 30 kusů hokejového vybavení a společně s místními postavili první hokejové hřiště v okresu Kargil. Jedná se venkovní kluziště rozměrů 24m na 12m, na kterém se začne hrát poprvé v lednu 2018. „Myslím že to to bude jeden velký úspěch“ komentuje úspěšný začátek stavby hokejového hřiště ředitel školy Norboo. „Myslím, že máme nejvíce sofistikovanou konstrukci hřiště v Malém Tibetu a jsme nejlépe vybavená instituce v Malém Tibetu“ dodává.

V průběhu pobytu mohli dobrovolníci navštívit na noc rodiny dětí, které učí. Škola taky uspořádala volejbalový turnaj mezi dobrovolníky, studenty, bývalými studenty a učiteli – finále proběhlo učiteli a ex-studenty a tento rok zase vyhráli ex-studenti. Dobrovolníci navštívili tamní státní školy aby mohli porovnat rozdíl s tou naší školou a taky se vydali podívat se na životadárné ledovce nad vesnicí Mulbekh. Tamní obyvatele nás taky pozvali na oslavu začátku žní nazvanou květinový festival, kde si dobrovolníci mohli s tamními zatančit tradiční tanec.

Na konci pobytu přijel významný tamní Lama slavnostně otevřít nové hokejové hřiště, položit základní kámen nové školní budovy a dobrovolníci předvedli to co dělali s dětmi v rámci závěrečného vystoupení pro rodiče. Na závěrečném vystoupení taky předseda Brontosaurů v Himálajích a ředitel naší školy oficiální oznámili rodičům, že pokud chtějí, aby Brontosauři v Himálajích spolufinancovali novou školní budovu laboratoří musejí ji spolufinancovat z vlastních 20 procenty z celkového rozpočtu.

Děkujeme všem dobrovolníkům za jejich úžasnou páci a pomoc a přípravu na cestu a taky všem partnerům který akci podpořili – Jimmy print, Stoklasa a Unihall.Druhý a třetí týden v červenci proběhl desátý ročník prázdninového dobrovolnictví v naší škole. Skupina 24 dobrovolníků vyučovala děti a stavěla hokejové hřiště.

Fotografie: